Olej z rokitnika w kosmetyce - Szkolenia kosmetyczne, SPA, makijaż,zabiegi kosmetyczne

Choć rokitnik od ananasa różni się prawie pod każdym względem, to nie przeszkadza, by niektórzy nazywali tę roślinę rosyjskim ananasem. Rokitnik zwyczajny to w rzeczywistości gatunek rośliny z rodziny oliwnikowatych. Występuje powszechnie w Europie i Azji, w Polsce rośnie dziko w rejonie nadmorskim, a w ogrodach pojawia się w charakterze rośliny ozdobnej. Ta niepozorna roślina efektownie kwitnie i owocuje. Jej pomarańczowe, lekko jajowate owoce są chętnie wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym.

rokietnikRokitnik to roślina znana i ceniona już od stuleci. Z jej dobrodziejstw korzystali już w VII wieku naszej ery tybetańscy mnisi, a używali go do leczenia chorób płuc oraz dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Rokitnik to krzew dorastający do wysokości czterech lub sześciu metrów. Warto pamiętać, że rokitniki rosnące na terenie Polski są objęte ochroną.

Owoce rokitnika mają charakterystyczny, żółty lub pomarańczowy kolor. Występują na krzewie bardzo licznie, gałęzie dosłownie uginają się pod ich ciężarem. To właśnie stąd ich potoczna nazwa rosyjska „oblepicha”. Choć są to krzewy bardzo cierniste, a owoce zbiera się przez to dość trudno, to jest to roślina wyjątkowo wydajna. Z jednego, dużego krzewu można zebrać nawet 20 kilogramów owoców!

Owoce rokitnika są prawdziwą bombą witaminową. Zawierają silne antyoksydanty, aminokwasy, kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, flawonoidy, witaminy i prowitaminy. W rokitniku jest około piętnaście razy więcej witaminy C niż w pomarańczy! To właśnie witamina C w rokitniku jest bardzo ceniona w kosmetyce z uwagi na fakt, że nie ulega rozpadowi nawet w procesie przetwarzania owoców.

Olej z rokitnika to produkt o niezwykłej wartości dla przemysłu kosmetycznego. Co ciekawe, pozyskuje się go nie z nasion, ale z owoców rokitnika i to właśnie im zawdzięcza swój wspaniały kolor. Intensywna barwa oleju z rokitnika to zasługa wysokiej zawartości witaminy A (beta-karotenu, lipokenu i kryptoksantyny). To wiąże się też z pewnymi mankamentami – olej ten aplikowany bezpośrednio na skórę może ją zabarwiać na pomarańczowo, dlatego stosuje się go w rozcieńczonej formie.

Stosowanie oleju z rokitnika w kosmetyce

Olej z rokitnika jest ceniony w przemyśle kosmetycznym z uwagi na bogatą zawartość witamin i składników odżywczych. To produkt, który słynie z właściwości pielęgnacyjnych i odżywczych. Stosuje się go głównie:

  • W pielęgnacji skóry suchej.
  • W pielęgnacji cery podrażnionej.
  • W pielęgnacji skóry z oznakami starzenia.
  • W pielęgnacji cery z trądzikiem różowatym.

Działanie oleju z rokitnika na skórę jest bardzo szerokie. To produkt, który można kupić oddzielnie i samodzielnie dodawać do ulubionych kremów i maseczek. Można także poszukać gotowych preparatów zawierających ten olej w swoim składzie.

Jakie efekty można uzyskać dzięki stosowaniu oleju z rokitnika na skórę?

  • Olej z rokitnika stymuluje regenerację naskórka. Jest polecany dla osób, które zmagają się z podrażnieniami i odnawianiem się skóry po intensywnym złuszczaniu.
  • Chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Działa więc przeciwstarzeniowo. Pomaga zachować młody wygląd skóry.
  • Zapewnia skórze dobry poziom nawilżenia. Uzupełnia niedobory wilgoci w skórze. Odżywia ją i ujędrnia.
  • Zmniejsza szorstkość skóry, pomaga zwalczać egzemę i alergiczne zmiany skórne.
  • Jest naturalnym filtrem UV. Pomaga chronić skórę przed poparzeniami słonecznymi i fotostarzeniem się.
  • Łagodzi oparzenia i rany, przyspiesza ich gojenie.
  • Łagodzi zmiany trądzikowe.

Olej z rokitnika może być stosowany nie tylko na skórę. To wszechstronny specyfik, który z powodzeniem można dodawać do ulubionych peelingów oraz stosować do pielęgnacji włosów. Olej z rokitnika może posłużyć do tworzenia popularnych wcierek we włosy, do ich olejowania lub tylko do smarowania wysuszonych końcówek.

Działanie oleju z rokitnika na włosy:

  • Nawilża je, wygładza i uelastycznia.
  • Zapobiega wypadaniu włosów.
  • Regeneruje uszkodzenia włosów oraz podrażnienia skóry głowy.
  • Działa przeciwłupieżowo.
  • Nadaje włosom wspaniały połysk.

Olej z rokitnika to świetny i w pełni naturalny produkt kosmetyczny. Jeśli zdecydujemy się na zakup oleju, warto wybrać produkt certyfikowany, ekologiczny. Olej można dolewać (po kilka kropli) do ulubionego kosmetyku:

  • Wystarczy nałożyć na dłoń stosowany zazwyczaj krem, balsam lub serum i dodać do niego kilka kropelek oleju z rokitnika. Całość należy wymieszać palcami lub szpatułką kosmetyczną i stosować tak, jak zazwyczaj.
  • Olej można stosować także w połączeniu z peelingiem kosmetycznym lub domowym. Do gotowego peelingu (na przykład z miodu i cukru) wystarczy dodać około łyżki oleju z rokitnika i wymieszać.

Olej z rokitnika można stosować bezpośrednio na włosy, można i warto sięgnąć również po gotowe kosmetyki zawierające olej z rokitnika w składzie. Coraz więcej firm wykorzystuje ten bogaty i drogocenny składnik o znakomitych właściwościach nawilżających i regenerujących.

O nas

Portal Ambasada Kosmetyczna powstał w celu szerzenia wiedzy z szeroko rozumianej kosmetologii i nauk pokrewnych. Portal skierowany jest do osób z branży kosmetycznej: kosmetyczek, kosmetologów, podologów, właścicieli salonów kosmetycznych, właścicieli gabinetów medycyny estetycznej oraz osób świadomie dbających o swoją urodę i zdrowie.
Na portalu Ambasada Kosmetyczna znajdą Państwo m.in. specjalistyczne artykuły, porady kosmetyczne, konkursy z cennymi nagrodami, informacje o urządzeniach, produktach kosmetycznych do pielęgnacji profesjonalnej i pielęgnacji domowej, szkoleniach, kursach kosmetycznych oraz informacje o miejscach godnych polecenia, gdzie mogą Państwo skorzystać z usług kosmetycznych.
Ambasada Kosmetyczna to również organizator Edukacyjnego Kongresu Kosmetycznego dla profesjonalistów z branży kosmetycznej – www.kongreskosmetyczny.pl oraz Edukacyjnego Kongresu Podologicznego dla specjalistów ds. podologii.
Ponadto Ambasada Kosmetyczna to producent ekskluzywnej linii podologicznej COLORFUL (pianka zmiękczająca do stóp i pianka nawilżająca do stóp) oraz prowansalskich aromatycznych swiec do masażu L'AMIE DE PROVENCE.

Prywatnie wspieramy różne organizacje pomagające zwierzętom, dlatego w tym celu powstała zakładka POMAGAMY ZWIERZAKOM. W zakładce umieszczone są aktualne zdjęcia zwierząt, które potrzebują nowego domu i człowieka, który da im dużo miłości.

POMAGAMY ZWIERZAKOM